Hajga

Ljepota spajanja različitih umjetnosti

Zajednička suradnja

Sandra Šamec

Sandra Šamec rođena je 1986. u Zaboku, a od svoje desete godine živi u Oroslavju. Nakon završetka opće gimnazije upisuje dvopredmetni studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje 2012. godine diplomira bibliotekarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti i prevoditeljski smjer za ruski jezik na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti. Po završetku studija započinje stručno osposobljavanje u Gradskoj knjižnici Oroslavje u kojoj danas radi kao diplomirani knjižničar.

Članica je Hrvatskog knjižničarskog društva i Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije u kojem je član Upravnog odbora.

Već u osnovnoj školi pokazuje veliko zanimanje za umjetnost u pravcu klasične glazbe, osobito klavirske, stoga upisuje Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu koju redovito pohađa usporedno s gimnazijom. Polazi klavirske seminare te sudjeluje na školskim produkcijama i natjecanjima.

Za vrijeme studiranja pojavljuje se ljubav prema sportu, najviše onom borilačkom te tijekom pet godina studija trenira tajlandski boks, savate boks i taebo.

Fotografijom se intenzivnije počinje baviti nakon završetka studija kada napokon pronalazi dovoljno vremena za putovanja izvan Europe. Posjećuje nekoliko velikih gradova Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Tajlanda, Kambodže, Kine i Filipina. Svoje doživljaje s putovanja ne zapisuje riječima, već ih bilježi fotografijama u obliku foto-putopisa.

Ipak, najdraži motivi su joj oni iz prirode u kojoj često provodi svoje slobodno vrijeme. Članica je planinarskog društva "Javor" iz Zlatar Bistrice i Alpskog društva Stratus iz Slovenije, a posljednje dvije godine aktivno planinari i bilježi nove fotografije pejzaža i krajolika netaknute prirode.

Prvu izložbu naziva „All Inclusive“ u suradnji s Franjom Ordanićem imala je 2017. godine u Gradskoj knjižnici Oroslavje, a ista je izložba 2018. bila postavljena i u Gradskoj galeriji Zabok.
„Tu doma sem taki“ naziv je druge zajedničke izložbe foto hajge koju ponovno postavlja u suradnji s haiđinom Franjom Ordanićem.

Na poziv Općinske knjižnice i čitaonica Marija Bistrica, a u sklopu likovno–literarnog natječaja "Mala ilirska škola Ivan Krizmanić", održala je zajedno sa Franjom Ordanićem radionicu Foto-hajga, 2019.

Franjo Ordanić

Franjo Ordanić autor je zbirke haiku poezije „Kliktaj bradatih orlova“ u izdanju Gradske knjižnice Oroslavje koju objavljuje u tandemu s afirmiranim pjesnikom Vladimirom Šukom.

Sudjeluje na likovnim kolonijama „Vlaho Bukovac“, „Kontaki-Oroslavje“ i „Lipa“ na kojima slika hajge.

Član je The Haiku Foundation i The United Haiku and Tanka Society.

Zajedno sa Sandrom Šamec sudjeluje na raznim natječajima i projektima.

Član je Hrvatskoga sabora kulture.

Na poziv Općinske knjižnice i čitaonica Marija Bistrica, a u sklopu likovno–literarnog natječaja "Mala ilirska škola Ivan Krizmanić", održao je zajedno sa Sandrom Šamec radionicu Foto-hajga, 2019.

Nagrade / Priznanja

Radionica Foto - hajga

"All Inclusive"

"tu doma sem taki"

Natječaji / projekti

Hajge slikane akrilom

Slike, akril na platnu, 2019.

VRH